Vijesti

Devet bh. stranaka zajedno na izbore u RS-u

422views

Na sastanku koji je u ponedjeljak održan u Potočarima devet bh. stranaka potpisalo je sporazum o zajedničkoj listi za entitetski i državni nivo iz bh. entiteta Republika Srpska na narednim općim izborima u Bosni i Hercegovini.

Na opće izbore, koji će biti održani u oktobru 2014. godine, na zajedničkoj listi se nalaze Demokratska fronta Bosne i Hercegovine, Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine, Posavska stranka, Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine, Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Stranka demokratske akcije, Stranka dijaspore, Socijaldemokratska unija Bosne i Hercegovine i Stranka pravde i povjerenja.

Domovina

Stranke su potpisivanjem sporazuma pod nazivom “Domovina” preuzele moralnu obavezu pred narodom o jedinstvenom nastupu na predstojećim izborima za Narodnu skupštinu RS-a i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz RS-a, saopćila je građanska koalicija “Prvi mart”.

Potpisnice ovog dokumenta su se obavezale da će zajedničkim nastupom na predstojećim izborima stati iza zahtjeva koje su postavili povratnici, izbjegla i raseljena lica, te ih na taj način ohrabriti da učestvuju u izbornom procesu i izaberu one kandidate za koje smatraju da će najbolje zastupati njihove interese.

“Mi u ‘Prvom martu’ smatramo da su potpisivanjem sporazuma stranke potpisinice preuzele i vlasništvo nad procesom tehničkih konsultacija vezanih za zajedničku listu kojom će ‘Prvi mart’ nastaviti posredovati. Za nas, koji smo u ovaj vid borbe krenuli u maju 2012. godine, kampanjom registracije birača na lokalnim izborima u Srebrenici ovo je poruka da je moguće izaći na crtu režimu koji novcem poreskih obveznika negira genocid zajedničkim političkim nastupom”, piše u saopćenju ove koalicije.

(AJ Balkans)