Stanje u Siriji

Desetine mrtvih u zračnim udarima u Halepu

520views

Najmanje 22 ljudi, od kojih 14 djece, poginulo je danas u zračnim udarima snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na predgrađa grada Halepa koje kontroliraju pobunjenici, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

“U zračnim udarima na predgrađa Sakur, Haidariya i Ard al-Hamra u istočnom Halepu je poginulo 22 ljudi, među kojima 14-ero djece i jedan 18-godišnjak“ , navela je Opservatorija, prenosi AFP.

 

Svakodnevni napadi

Halep, nekad komercijalna prijestonica Sirije, značajno je uništen od pobunjeničke ofanzive u julu prošle godine. Taj grad je sada podijeljen na prorežimska i antirežimska područja, a prema podacima Opservatorije, Assadove snage gotovo svakodnevno vrše napade na pobunjeničke dijelove grada.

Stanovnici Sirije suočeni su i sa velikom hladnoćom, pogotovo oni koji žive u šatorskim naseljima, te nedostatkom goriva u područjima koja su pod opsadom opozicijskih snaga.

Trenutno u Siriji, u područjima koja su pod opsadom, jedna konzerva dizela košta 184 dolara, što je ekstremno visoka cijena za ratom osiromašeni narod.

U građanskom ratu u Siriji poginulo je više od 120.000 ljudi, od čega više od 12.00 djece, prema novom izvještaju Sirijske opservatorije za ljudska prava.

(AJ Balkans)