Vijesti - stara kategorija

Desetine mrtvih u ruskim udarima na Siriju

544views

Najmanje 47 osoba smrtno je stradalo, a 100-ak ih je ozlijeđeno u zračnim napadima ruskih ratnih aviona na području Maarat al-Numaana, sirijskoga grada koji se nalazi 30-ak kilometara južno od Idliba.

Napadi su izvedeni na područje koje se nalazi pod kontrolom opozicijskih sirijskih snaga.

Prema informacijama dužnosnika nekih nevladinih organizacija u Siriji, ruski avioni su napali tržnicu, naseljena područja i jedan zatvor.

Tom prilikom poginulo je 47 osoba, uglavnom civila, a pričinjena je i velika materijalna šteta.

Mrtvi i ozlijeđeni su izvučeni ispod ruševina.

Napad i na zatvor

Najmanje 39 osoba smrtno je stradalo u napadu ruskog zrakoplovstva na objekt koji služi kao zatvor Al-Kaidi na sjeverozapadu Sirije, objavila je sirijska nevladina organizacija koja je prvotno iznijela privremeni podatak o 10 mrtvih.

“Većina žrtava su zatvorenici, ali ima i čuvara te pet civila, među kojima jedno dijete, jer se zatvor nalazi blizu popularne tržnice”, navedeno je iz Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

Dodali su i kako objekt, kao zatvor i sud, koristi Fronta Al Nusra, sirijski ogranak Al-Kaide.

Opservatorij ističe da su većina zatvorenika pobunjenici neprijateljski nastrojeni spram Fronte Al Nusra te da su stanovnici okolice zatvora u prošlosti već izražavali nezadovoljstvo što se zatvor nalazi u nastanjenoj zoni.

Maarat al-Numaan je važno mjesto na cesti koja povezuje Damask i Halep, a u rukama je pobunjenika od kraja 2012. godine.

(Agencije)