Društvo i politika

Demokratija na kaubojski način

474pregledi
Piše: Muhamed Ikanović

Apsurd za apsurdom! Glupost nakon gluposti! Problemi poslije gomile drugih problema! Ovako bi se jednostavno mogao opisati američki san, tj. san o ljepoti života i društva u kojem živi američki narod. Američkom narodu neće biti veliki problemi uragani, oluje, poplave, požari, zemljotresi i štošta drugo što im se dešava i odnosi živote širom zemlje, jer će oni sami sebi dohakati, kako to naš narod kaže.

Nekada se za Zapad govorilo da je divlji. Ta divljina najviše se pojašnjavala životima kauboja i surovošću njihove prirode. Mnogi misle da su kauboji prošlost, meðutim, oni još žive sa nama i, što je još gore, uče nas finoći. Amerikanci jesu promijenili odjeću, ali prirodu svog bića nisu, kako poslovica kaže: Vuk dlaku mijenja, al’ mu ćud ostaje ista. Oni sami još se dive svojom kaubojskom prošlošću. Komplimet koji se upućuje ”ljudini” ili ”momčini” je ”hej kauboju!”. Povod ovog teksta je skorašnja vijest, koju smo mogli čuti u informativnim programima i pročitati na internetu, da je vlada države Teksas odobrila nošenje oružja u školama kako bi se smanjila opasnost od oružanih napada pojedinaca, la havle ve la kuvvete illa billah! Možete samo zamisliti atmosferu u toj školi!? Razlika izmeðu slike kaubojskog salona i ovih škola je samo u tome što ne toče viski nego imaju nekakvu nastavu. E moj Bože! Da belaj bude još veći, iz takvih škola nama dolaze ”demokrate” koji ovaj dunjaluk žele da ispune pravdom i demokratskim načinom života, da nas nauče kako trebamo biti fini i kulturni i kako da odgajamo našu djecu, kao da smo mi, prije nego što smo ih sreli, živjeli u amazonskim prašumama sa kremenom i oružjem od kosti dinosaura. Nastranu što se oni trude da nam se prodaju, žalosnije je to što uspijevaju u tome. Mi uporno buljimo u njih i čekamo šta će nam reći pa da to, što je prije moguće, uradimo. Muslimanska omladina sanja da ode u Ameriku jer su ubijeðeni da će otići u dunjalučki džennet. Mnogima je ponos nositi američku zastavu, slušati američku muziku, gledati američke filmove i biti ”obožavatelj”, neuzubillah, američkih rok zvijezda i glumaca. A oni, kauboji k’o kauboji. Ponekad se sjetim hadisa u kojem nam je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nagovijestio da ćemo slijediti nevjernike u stopu, pa kada bi pobjegli u gušterovu rupu i mi bismo za njima krenuli, pa mi bude jasnije zašto je to sve tako, zašto mi na ulici nismo u stanju da razlikujemo kćerku muslimana od kćerke nemuslimana. Grozimo se na činjenicu prljave kaubojske odjeće i nekupanja mjesecima, danas im je odjeća čišća, ali kakva je unutrašnjost ostala – njihova djela najbolje govore.

 
Dovoljno govori o njima i njihov Grm (Bush), čovjek koji je krivac za hiljadu bespravno oduzetih muslimanskih života i hiljade oduzetih života muslimanske djece, kojem nedostaju samo dva detalja kada se pojavi za govornicom, šešir i nisko okačen revolver, dok mu se figura u potpunosti slaže sa figurom jahača, naročito pravilno krive noge. Na kraju ostaje nerazjašnjeno – do kada ćemo kupovati njihovu maglu, priču o pravdi na Zemlji na njihov način i kako to treba biti fin, a znamo da su kauboji mokrili u tutu dok smo mi imali gradsku kanalizaciju?!    

Prvi put objavljeno: ponedjeljak, 15 Rujan 2008 16:57