Vijesti

Delegacije Rusije i Ukrajine stižu u Gomelj, pregovori počinju u ponedjeljak

2.5kviews

Nakon što su ruski i ukrajinski zvaničnici potvrdili kako će se pregovori između dvije strane održati u Gomelju, delegacije država počele su pristizati u ovaj grad.

Delegacija Ruske Federacije još jučer je stigla u glavni grad Bjelorusije Minsk gdje su čekali konačni odgovor Ukrajine o tome da li će pristati na pregovore.Nakon što je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potvrdio kako će se pregovori održati, saopćeno je kako će se delegacije sastati u bjeloruskom gradu Gomelju.

Prema informacijama iz Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije, delegacija ove države već se zaputila prema Gomelju gdje će se sastati s ukrajinskim zvaničnicima.

“Pregovori još nisu počeli, strane tek dolaze na mjesto događaja”, saopćeno je ruskim novinarima.

S druge strane, povodom pregovora su se oglasili i zvaničnici Ukrajine.

Zamjernik ministra vanjskih poslova ove države Evgeni Jenin rekao je novinarima CNN-a kako će razgovori između delegacija početi u ponedjeljak ujutro po lokalnom vremenu.

“Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko preuzeo je odgovornost za to da svi avioni, helikopteri i projektili stacionirani na bjeloruskoj teritoriji ostanu na zemlji tokom putovanja delegacija, sastanka i povratka ukrajinske delegacije iz Gomelja”, saopćeno je iz Kabine ukrajinskog predsjednika.

(Klix.ba)