Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Davutoglu: U idućih nekoliko dana znaće se da li ćemo pokrenuti akciju u Siriji

468views

Premijer Ahmet Davutoglu je najavio da će Turska poduzeti vojnu akciju ako padne sirijski grad Azaz, strateški koridor između Halepa i Turske. Kurdski YPG i sirijska grupa SDF, uz pomoć ruske avijacije pokrenuli su opsežnu ofanzivu na Azaz. Cilj je zauzimanje ovog grada i potpuno presijecanje koridora između Turske i teritorije Halepa koju drži Slobodna sirijska vojska. Rusi pomažu Kurdima jer tako odgovara Asadovom režimu. Za Asada je najvažnije blokirati Tursku i onda očistiti Halep od sunija muslimana. Desetine hiljada šijskih dobrovoljaca učestvuje u toj ofanzivi.
Premijer Ahmet Davutoglu je rekao novinarima Hurriyeta da će seovih dana znati hoće li Turska pokrenuti napad na otvaranju koridora i sprečavanje osvajanje Halepa. “Pričekajte idućih nekoliko dana i imaćete odgovor”, poručio je Davutoglu. Bashar Asad je danas također nagovijestio da bi Turska i Saudijska Arabije mogle pokrenuti vojne akcije u Siriji.

(saff.ba)