Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Stanje u Siriji

Davutoglu pozvao na pomoć državama koje su primile sirijske izbjeglice

331views

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu je na sastanku ministara zemalja susjeda Siriji u Genevi ukazao na nezainteresovanost međunarodne zajednice za sirijske izbjeglice, dodavši da može doći do porasta broja izbjeglice zbog korištenja hemijskog oružja u toj zemlji, prenosi agencija Anadolija (AA).

Davutoglu je podsjetio da je broj sirijskih izbjeglica u inostranstvu porastao na više od dva miliona, dodavši da je prošle godine u Turskoj bilo oko 50.000 Sirijaca, a da taj broj sad iznosi oko 500.000.

“Razlog ovom porastu je povećanje nasilja. Zato je današnji sastanak jako važan. Danas smo razgovarali o tome kako olakšati teret susjednim državama Sirije kada su u pitanju sirijske izbjeglice. A i zemlje koje su primile izbjeglice, imale su priliku prezentirati stanje u svojoj zemlji“, rekao je Davutoglu.

Šef turske diplomatije je kazao da je podrška međunarodne zajednice jako mala kada su u pitanju izbjeglice, dodavši da je na sastanku odlučeno o formiranju zajedničke grupe koja će donositi prijedloge i poduzeti korake kako bi se napravila globalna promjena.

On je rekao da će 30. septembra  ponovno biti održan sastanak u Genevi o izbjegličkoj krizi u Siriji.

“Odlučni smo da ovu temu držimo aktuelnom. Nezainteresovanost međunarodne zajednice uzrokovala je dovoljno problema, jer su se žalile i druge susjedne države“, poručio je Davutoglu.

(AA)