Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Davutoglu: Oboren dron proizveden u Rusiji

402views

Premijer Turske Ahmet Davutoglu izjavio je danas da je bespilotna letjelica, koju su turski vojni avioni oborili u blizini granice sa Sirijom, ruske proizvodnje, iako je zvanična Moskva rekla Ankari da letjelice ne pripada Rusiji.

Davutoglu je, u intervjuu na televiziji “A Haber”, rekao da je moguće da dron, koji je oboren 16.oktobra, pripada snagama sirijskog predsjednika Bašara Al-Asada, pripadnicima kurdske Partije demokratskog jedinstva (PYD) ili nekim drugim snagama.

Obaranje drona imalo je “zastrašujući efekat”, dodao je turski premijer i izrazio nadu da će Rusija biti opreznija nakon prethodnih upada u vazdušni prostor Turske, prenosi Rojters.

Davutoglu je ranije poručio da se Turska neće ustručavati da obara vojne letjelice koje narušavaju njen vazdušni prostor.

Turski Generalštab je saopštio da je letjelica tri puta upozorena i nije reagovala, a nije saopšteno kome je pripadala.

Rojtersu je neimenovani američki zvaničnik rekao da je dron koji je Turska oborila, prema preliminarnim informacijama, mogao biti ruski.

Međutim, Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da su se svi ruski avioni u Siriji vratili u vazduhoplovnu bazu, i da ruske bespilotne letjelice “funkcionišu po planu”.

Načelnik operativne uprave ruskog Generalštaba Andrej Kartapolov rekao je da su ruski aparati ili na zadatku ili u bazi i predložio stranim kolegama da “pogode” kome pripada pronađena bespilotna letjelica.

Turska se ranije ovog mjeseca žalila da su ruski vojni avioni koji dejstvuju u Siriji narušili njen vazdušni prostor.

(Agencije)