Vijestiiiiii

Davutoglu: Neki su voljni da pokrenu rat između šiija i sunija

168views

– Dopustite mi da otvoreno kažem da su neki voljni da pokrenu regionalni hladni rat –  izjavio je turski ministar vanjskih poslova, Ahmet Davutoglu za turske medije prije nego što je krenuo do šiitskog  Irana.

Obrazlažući da bi takav rat trajao decenijama Davutoglu je dodao:

– Mi smo odlučni da spriječimo regionalni hladni rat. Regionalne sektaške tenzije su samoubistvo za cijelu regiju. Turska je protiv svih polarizacija u političkom smislu i to će biti jedna od ključnih poruka koje nosim u Teheran, rekao je Davutoglu.

Većinski sunitska Turska, koja graniči sa Iranom, Irakom i Sirijom, pokušava zauzeti moderatorsku ulogu dok se rivalski Šiti iz Irana i Suniti iz Sadujske Arabije bore za uticaj u regiji, brišući promjene uzrokovane arapskim proljećem.

Od Davutoglua se očekuje  da u srijedu održi razgovore u Teheranu o iranskom nuklearnom programu i razvoju dešavanja u Iraku i Siriji. SAD i EU povećale su pritisak na Iran u srijedu kad su evropski diplomati pristali da zabrane Iranu izvoz nafte a Washington je poslao svog ministra finansija u Aziju na razgovore o novim sankcijama.

(Avaz)