Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Danski zastupnik: Pucajte na brodove s migrantima

645views

“Snage sigurnosti trebale bi pucati na gumene čamce s migrantima koji nastoje ilegalno ući u zemlje Evropske unije”, izjavio je zastupnik u parlamentu i član konzervativne Danske narodne stranke Kenneth Berth.

“Jedini efikasan način jest vratiti brodove odakle su došli i poručiti im: ‘Ne možete ploviti duž ove državne granice. Ako to napravite, na vas će se pucati ili ćete biti prisiljeni vratiti se odakle ste došli”, poručio je on na nacionalnoj televizij DK4.

Kasnije je na svojoj Facebook-stranici ublažio izjavu, napisavši da nije mislio kako treba pucati na ljude, nego da bi se u znak upozorenja s NATO-ovih brodova trebalo pucati u zrak.

Stranka se ogradila

Glasnogovornik Danske narodne stranke Soren Sondergaard za Reuters je rekao da zamisao o pucnjavi na izbjeglice ne predstavlja službeni stav ove stranke.

Na prošlogodišnjim izborima desničarska Danska narodna stranka osvojila je 21 posto glasova, zbog čega je po brojnosti druga najzastupljenija stranka u Parlamentu.

Danska je nakon velikog prošlogodišnjeg priliva izbjeglica počela primjenjivati vrlo oštru imigracijsku politiku, uključujući kontrole na granici i kontroverzni “zakon o dozvoli oduzimanja nakita” od izbjeglica.

U augustu je Vlada predložila usvajanje vanrednog zakona kojim bi se dopustilo vraćanje tražitelja azila sa granica.

(Agencije)