Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Danska: Ukinuta zabrana zapošljavanja pokrivenih žena u najvećem lancu supermarketa

488views

U Danskoj, zemlji poznatoj po svakodnevnim rasističkim napadima, učinjen je još jedan iskorak po pitanju slobode ispovijedanja vjere.
 
Ukinuta je desetogodišnja zabrana zapošljavanja žena koje nose mahrame u najvećem danskom lancu supermarketa. Na ovu je odluku uticao i bojkot koji su pokrenule upravo takve žene.
 
Zabranu upošljavanja pokrivenih žena provodila je firma “Dansk Supermarket”. Zbog toga se našla na udaru kritika različitih grupa unutar danskog društva.
 
Muslimanke, djevojke koje nose mahrame, pozvale su kupce u ovim marketima na bojkot. Bojkot je polučio rezultate, prodaja u marketima je opala. U međuvremenu, firma objavila da je ukinula zabranu zapošljavanja pokrivenih žena.
 
Opština Aarhus koja radi na zajedničkom projektu sa ovom firmom je objavila da je jako zadovoljna odlukom. Dansk Supermarket u radni će odnos moći da primi 50-60 procenata žena koje nose mahrame.  

(TRT)