Stanje u Siriji

Damask i Halep pod žestokom artiljerijskom vatrom

431views

Sirijsko revolucionarno vijeće (SRGC) saopćilo je da su glavni gradi Sirije Damask i Halep pod teškom vatrom provladine vojske, prenosi Anadolu Agency (AA). U saopćenju se navodi da provladina vojska vrši napade raketama i minobacačkim projektilima u  naselju Dareyya u predgrađu glavnog grada Sirije Damaska. Također, odvijaju se sukobi između snajperista provladine vojske i Oslobodilačke sirijske vojske.

Zbog snažnih sukoba, građani su se skrili u sigurnija područja i podrume zgrada. Mnogi objekti su srušeni tokom napada, a provladina vojska također napada i druga naselja u Damasku poput Dume, Yermuka, Berza, Kabun i Kadem.

U historijskom dijelu Halepa došlo je do sukoba kada je provladina vojska pokušala staviti to područje svoju kontrolu.

U sukobima između sirijske vojske i opozicione Oslobodilačke vojske Sirije nastala je velika materijalna šteta u starom dijelu grada, posebno na džamiji Emeviji i historijskoj čaršiji.

Provladina vojska vrši zračne napade i na sirijski grad Homs, a sukobi između dvije vojske odvijaju se i u naselju Tel Abyad u gradu Rakka.

Službena novinska agencija Sirije SANA prenosi da je oštećenje u Damasku nastalo i na zgradi ambasade Vatikana, čiji je krov pogođen minobacačkim projektilom.

Minobacački projektil provladine vojske također je pogodio i jedan atelje u historijskoj čaršiji Midhat-paša, gdje je nastao požar u kojem je poginula jedna osoba.

(Anadolija)