Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 1022
Zekat

Daje li se zekat na zlato koje se nosi?

1.56Kpregledi
 
Pitanje: Imam 135,08 gr zlata, i znam da se na ovu količinu treba dati zekat, meðutim, zanima me da li se daje zekat na zlato koje se nosi, ili se daje samo zekat na zlato koje se ne nosi, ili se zekat daje na sve zlato koje čovjek ima, nosio to ili ne? Allah vas pomogao, odgovorite mi!
 
Odgovor: Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuhu! Kod islamskih učenjaka postoji razilaženje da li je obavezno dati zekat na nakit. Ispravno mišljenje je da je obavezno davati zekat na nakit, bilo da se koristi ili ne. Ovo je mišljenje Ebu Hanife, rivajet od imama Ahmeda, to mišljenje iz reda ashaba zastupali su Omer, Ibn Mes’ud, Abdullah ibn Abbas, Abdullah ibn Amr ibn el-As, Allah sa njima bio zadovoljan! Ovo mišljenje takoðer se prenosi od Seida ibn Džubejra, Seida ibn Musejjeba, Ataa, Mudžahida i dr. (El-Mugni, 3/601, Avnul-Mabud, 3/275.)
Od savremenih učenjaka ovo mišljenje su odabrali šejh Ibn Usejmin, Albani, Abdul-Kadir Arnaut i drugi. Kaže šejh Ibn Usejmin:
”Ukoliko se vratimo na Kur’an i sunnet, vidjet ćemo da je ispravno mišljenje onih koji kažu da je obavezno davanje zekata na nakit.“ (Medžmu fetava ve resail šejh Ibn Usejmin, 18/116)
Od dokaza koji upućuju na ispravnost ovog mišljenja je hadis koji je zabilježio imam Ebu Davud u svom Sunenu u kojem se kaže da je došla žena Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., zajedno sa svojom malom kćerkom, koja je na rukama imala dvije velike narukvice od zlata. Poslanik, s.a.v.s., rekao je: ”Da li daješ zekat na ovo?“, na što je ona odgovorila: ”Ne. “Poslanik, s.a.v.s., rekao je: “Da li bi voljela da ti Allah, dž.š., na Sudnjem danu stavi dvije narukvice od vatre?” Tada je žena skinula narukvice i bacila ih prema Poslaniku, s.a.v.s., i rekla: ”Ovo je Allahu i Njegovom Poslaniku, s.a.v.s.“
(1560, Avnul-Mabud, 3/272, Džamiul-usul 4/608, Irvaul-galil, 3/296)
Ovaj hadis vjerodostojnim je ocijenio veliki broj hadiskih stručnjaka, kako ranijih tako i kasnijih. Meðu ranijim su Munziri, Ibnul-Kattan, Zejlei, Ibn Hadžer, a meðu kasnijim šejh Albani, Abdul-Kadir Arnaut i dr. A Allah najbolje zna!

Odgovorio: hfz. Dževad ef.Gološ