Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 1022
Verovanje u odredbu

Da li plač zbog bolesti, spada u nezadovoljstvo Allahovom odredbom?

516pregledi
 
Pitanje: Ja sam bolesna i ponekad plačem zbog stanja u kojem se nalazim. Da li ovaj plač znači suprotstavljanje Allahu i nezadovoljstvo s onim što je odredio i da li razgovor o bolesti sa mojim bližnjim spada u to?

Odgovor: Nema smetnje da plačeš bez dizanja glasa, a na osnovu onog što je rekao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kada je preselio njegov sin Ibrahim: “Oko suzi, srce je tužno i ne govorimo osim ono čime je Gospodar zadovoljan, mi smo žalosni, Ibrahime, zbog rastanka s tobom”, a hadisi u ovom kontekstu su brojni. Takoðer nema smetnje da obavijestiš svoju rodbinu i prijatelje o svojoj bolesti, s tim da zahvaljuješ Allahu i da Ga moliš za izlječenje i da prilikom liječenja koristiš dozvoljena sredstva. Savjetujemo ti da se strpiš, da računaš na nagradu i da se nadaš dobru, jer je Uzvišeni Allah rekao: ‘’Samo oni koji budu strpljivi bit će bez računa nagraðeni.’’ Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Muslimana ne zadesi briga, niti tuga, nesreća, bolest ili uznemirenje, čak ni ubod trna a da mu Allah time ne oprosti od njegovih grijeha.” Takoðer je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kome Allah želi dobro, stavi ga na kušnju.”

Molimo Allaha da te izliječi i podari ti zdravlje, čisto srce i ispravna djela, a On je Onaj Koji čuje i odaziva se molbi.                                 

Odgovorio: Šejh Bin Baz, Allah mu se smilova

Prevela i prilagodila: Ummu Muhammed, studentica Islamskog fakulteta – Rijad