Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 1022
Ostala pitanja

Da li je slijeđenje jednog imama taklid i omalovažavanje drugih imama?

653pregledi

Pitanje: Da li je slijeđenje samo jednoga imama taklid, i da li je slijeđenje samo jednog od njih (Allah swt. im se smilovao) omalovažavanje ostalih. Allah swt. vas nagradio!

 

Odgovor: Muslimanske mase ili obični svijet su dužni slijediti učenjake budući da nisu u stanju samostalno vraćati se na izvore i odabirati jača mišljenja. Šejhul-islam Ibn-Tejmijje kaže: “Većina islamskih učenjaka smatra da je slijepo slijeđenje, u globalu, dozvoljeno. Onaj ko može idžtihaditi on neće slijepo slijediti za razliku od onoga koji nije u mogućnosti samostalno idžtihaditi on će slijepo slijediti.” (Vidjeti: Medžmu’ul-fetava, 20/112-113.). Ibn-Abdil-Berr kaže: “Nema razilaženja među islamskim učenjacima da obični svijet mora slijediti ulemu i da se na njih odnose riječi Uzvišenog: ‘Pitajte učene ako ne znate.’ (En-Nahl, 43) Ovaj konsenzus spominje i imam Kurtubi u svome tefsiru. (Vidjeti: El-džamiu li ahkamil-Kur’an, 11/290.). Složni su učenjaci da slijepac u neznanju mora pitati za pravac kible, tako onaj ko je slijep po pitanju šerijtskog znanja mora pitati učenog. Učenjaci su, također, složni da običnom svijetu nije dozvoljeno izdavanje fetvi.” (Vidjeti: Džamiul-bejan, 2/989 od Ibn-Abdil-Berra). Međutim, obični musliman, po preferirajućem mišljenju nije dužan slijediti određenu pravnu školu niti određenog učenjaka, već je dužan pitati nekoga od učenih ako ne zna. (Uporediti: Ialamul-muveki’in, 6/203-205.). Imam Nevevi kaže: “Obični čovjek nije dužan slijediti jednu pravnu školu već može pitati koga želi od učenjaka ali ne smije posezati samo za olakšicama.” (Vidjeti: Revdatut-talibin, 11/117.). El-Aiz b. Abdis-Selam kaže: “Dozvoljeno je slijediti jednog od četiri imama ili slijediti jednog u jednom, drugog u drugom pitanjum, ali nije dozvoljeno slijediti olakšice.” (Vidjeti: Fetaval-Aiz b. Abdis-Selam, str. 122.). Običnom muslimanu nije dozvoljeno nakon što dobije odgovor od učenog ići kod drugog i ponovo pitati u želji da dobije neosnovane olakšice. Kada su u pitanju obične muslimanske mase ne tretira se slijeđenje jednog imama omalovažavanje drugih učenjaka, a Allah najbolje zna.