Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 1022
Kupoprodaja

Da li je dozvoljeno prodavati stajsko đubrivo?

524pregledi

Pitanje: Da li je dozvoljeno prodavati stajsko đubrivo?

Odgovor: Ukoliko se radi o životinjama čije je meso dozvoljeno konzumirati, onda za izmet tih životinja važi propis dozvole upotrebe, prodaje i kupovine. Oko umjetnih gnojiva u pogledu kupoprodaje nema razilaženja u dozvoli, osim ako se u njima nađe neka od zabranjenih supstanci.

Od Abdullaha b. Mes’uda, radijallahu anhu, prenosi se da je došao Poslaniku, s.a.v.s., sa komadićem balege, pa mu je rečeno da je to balega magarca. Poslanik, s.a.v.s., reče: ”To je prljavo!”

Shodno tome učenjaci su rekli da ukoliko se radi o đubrivu životinja čije se meso ne jede, onda je i to đubrivo nečisto. Malikije, hanbelije i šafije smatraju da nije dozvoljeno prodavati ovakvu nečist, dok hanefije zastupaju stav o dozvoljenosti kupovine i prodaje.

Stoga, očituje se da nije dozvoljeno koristiti, niti prodavati, đubrivo životinja čije je meso zabranjeno konzumirati, poput svinje, domaćeg magarca, zabranjenih ptica itd. Također, zabranjeno je koristiti mokraću i izmet čovjeka ili prodavati ih u svrhe đubrenja.

Poslanik, s.a.v.s., kaže: ”Kada Allah zabrani ljudima nešto, zabrani im i zaradu od toga.”

Odgovorio: Emir Demir