Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 1022
Ostala pitanja

Da li je dozvoljeno prepisivati na ispitima?

480pregledi
 
Pitanje: Es-selamu alejkum! Da li je dozvoljeno prepisivati na ispitima na fakultetima u BiH ako se iz tih predmeta uči o kamati, osiguranju i sl.?
Da vas Allah nagradi najboljom nagradom!

Odgovor: Prevara i obmana u osnovi nisu dozvoljeni, jer Poslanik, s.a.v.s., kaže: “Ko nas vara, nije od nas.” (Sahihu Muslim) Musliman je povjerljiv i neće varati. Student musliman u ovakvim okolnostima treba imati nijjet da izučava nedozvoljene vrste poslovanja kako bi se protiv njih borio i suzbijao ih u svojoj budućnosti. A kako će ih suzbijati ako ih ne bude znao? Zabrana odreðenog poslovanja ne znači uvijek da ga je zabranjeno izučavati i da znanje o tome u budućnosti neće zatrebati u pozitivne svrhe. Zato treba spoznati zlo – ne radi zla, već radi njegovog razlikovanja od dobra.
Zatim, postupak prevare može imati kontraefekat na ugled studenta muslimana i općenito na misiju islama ukoliko se otkrije da on vara na ispitima.

Odgovorio: Dr. Hamid el-Ali, prof. hadisa na Kuvajtskom univerzitetu