Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 1022
Zabava

Da li je dozvoljeno malom djetetu pričati izmišljene priče?

521pregledi
            
Pitanje: Es-selamu alejkum! Da li je dozvoljeno malom djetetu pričati, recimo pred spavanje, izmišljene priče ili neke dogaðaje koji se uopće nisu dogodili, s ciljem smirivanja djeteta? Znači, te priče su laž, izmišljene.
Da vas Plemeniti Gospodar nagradi na trudu!
 
Odgovor: Ve alejkumu-selam ve rahmetullahi ve berekatuhu!
Ukoliko pričanje tih priča počinjemo formulacijom “bilo jednom” ili “bio jedan” i sl., u smislu maštanja ili glume, onda, ako Bog da, nema zapreke za pričanje takvih priča i ne smatra se laži. Ovako je na slično pitanje odgovorio uvaženi šejh Ibn Usejmin, Allah mu se smilovao. Meðutim, smatram da je bitno ukazati na to da priče ostavljaju veliki trag na dijete, što znači da bi roditelj morao voditi računa da takve priče budu korisne za samo dijete. Mi, hvala Allahu, u Kur’anu i sunnetu imamo mnogo priča koje se mogu djeci pričati na jedan pojednostavljen način, a da u isto vrijeme te priče i kazivanja imaju odgojni karakter. Tako npr. imamo kazivanje o Musau i faraonu, kazivanje o vlasnicima rovova koje je spomenuto u suri El-Burudž, kazivanje o Junusu i kitu, kazivanje o Jusufu, a.s., kazivanja iz sire, života ashaba Allahovog Poslanika, s.a.v.s., i sl. Naravno, kao što smo već kazali, te priče i kazivanja trebaju se prilagoditi uzrastu djeteta. U takvom slučaju roditelj će imati veliku nagradu, a dijete će od malih nogu biti odgajano na istinskim vrijednostima i temeljima ove uzvišene vjere, a Allah najbolje zna.
 
Odgovorio: Hfz. Dževad ef. Gološ