Vijestiiiiii

Crveni polumjesec otvara tri bolnice za mijanmarske izbjeglice

434views

Za muslimane Arakana, koji su usljed progona iz pokrajine Rakhine pribjegli u kampove u Sittweu, bit će izgrađene bolnice na otvorenom, kazao je za agenciju Anadolija predsjednik Crvenog polumjeseca u Turskoj Ahmet Lutfi Akar.
Akar je izjavio da su za izgradnju tri bolnice na otvorenom završene feasibility studije.

“Jedna bolnica će biti u kampu gdje borave muslimanske izbjeglice, druga u kampu gdje su smješteni budisti, a treća će biti napravljena u centru Sittwea. Vlada u Mijanmaru ne dozvoljava da liječenje obavljaju strani ljekari, ali su ovoga puta načinili iznimku i dozvolili rad turskim ljekarima”, istakao je Akar.
On je takođe naglasio da se ovaj projekat izvodi u saradnji sa Ministarstvom zdravstva Turske i organizacijom Ljekari bez granica.

“Mi nastojimo da uradimo sve što možemo kako bismo pomogli muslimanima koji su napustili svoje domove i došli u Bangladeš. Ova cifra iznosi oko 250 hiljada i mi nastojimo da ih sve zbrinemo. Za izbjeglice smo pripremali i bajramske pakete koji su dopremljeni u devet kargo aviona, kako bismo im na ovaj način barem malo olakšali svakodnevne uslove u kojima se nalaze”, rekao je Akar.

Predsjednik Crvenog polumjeseca je naglasio da podržava želju izbjeglica da se vrate u svoja sela i da se o ovom pitanju treba pregovarati sa Vladom u Mijanmaru. (AA)