PITANJA I ODGOVORI

Crtanje likova po tortama?

2.1kviews

Pitanje: Zanima me da li islam dozvoljava crtanje likova po tortama? Koliko mi je poznato, likove nije dozvoljeno crtati, ali neko mi je spomenuo da se po torti mogu crtati određeni likovi, kao naprimjeri: maca, cuko, neki crtani lik, jer će se ta torta svakako pojesti?

Odgovor: Ako znamo da islam strogo zabranjuje crtanje likova koji imaju dušu i da u pogledu toga ne postoji razilaženje islamskih učenjaka, onda se ne treba osvrtati na to gdje se to crta i da li će ta slika ostati trajna ili ne.

Kada bismo prihvatili logiku tog tumačenja, mnogi bi harami postali dozvoljeni: ukrasti auto pod izgovorom da će ono vremenom istruhnuti, pojesti haram jer će on ionako biti pojeden od nekog drugog, i sl.

Vidjeti odgovore na sljedećim linkovima:

(Da li je dozvoljeno stavljati slike živih bića na zidove? http://minber.ba.dedi474.your-server.de/fetve//index.php?option=com_content&task=view&id=1714&Itemid=77 )

(Da li je dozvoljeno slikanje u islamu? http://minber.ba.dedi474.your-server.de/fetve//index.php?option=com_content&task=view&id=1983&Itemid=77 )

Odgovorio: Elvedin Pezić