Vijesti

Crnadku nebitni uhapšeni državljani BiH, ali ga sekira zastava Izraela

527views

Šef bh. diplomatije Igor Crnadak nije reagirao kada su u Ženevi uhapšeni državljani BiH Naser Orić, Hamdija Fejzić i Ćamil Duraković, piše novinska agencija Patria.

Uz to Fejzić i Duraković su politički zvaničnici ove zemlje, što je bio razlog više da se uputi protestna nota zbog samog čina hapšenja, a potom i bahatog i nasilničkog ponašanja švicarske policije prema članovima zvanične bh. delegacije koja je u ovu zemlju otputovala na poziv gradonačelnice Ženeve.

Kazao je tada Crnadak da nema potrebe slati protestnu notu švicarskim vlastima zbog hapšenja.

-Apelovao bih da se ovo sve skupa ne politizuje i da ostane u domenu pravosuđa, zaključio je Crnadak.

Indikativno je da se u jednom drugom slučaju prvi čovjek MVP-a odlučio oglasiti i to 11 dana poslije.

Crnadak se danas izvinio Izraelu zbog nedoličnog ponašana dijela navijača na utakmici odigranoj 12. juna na Bilinom polju, prema “obilježjima prijateljske države”.

Zašto sa toliko zakašnjenja se upućuje ovo izvinjenje i žaljenje zbog skrnavljenja izraelske zastave, a šuti se i dalje na ono što se događalo u Švicarskoj. Zar je za Crnadka zastava Izraela vrijednija i važnija nego li životi trojice bh. državljana.

Ako se hapšenje zvanične bh. delegacije treba prepustiti švicarskom pravosuđu i ne politizovati, kako to reče šef bh. diplomatije, zbog čega onda on svojim izvinjenjem i žaljenjem ispred državnog MVP-a politizuje ponašanje bh. navijača na utakmici i ne ostavi ovaj slučaj u domenu UEFA-e i Nogometnog saveza BiH.

Očigledno šef bh. diplomatije zaboravlja da zastupa ovu državu, sve njene građane, i da zarad prikupljanja jeftinih političkih poena kao što je sada uradio, ne smije zloupotrebljavati svoju funkciju niti instituciju koju vodi.

(NAP)