Stanje u Siriji

Četvrti Halepa se polako pretvaraju u ruševine

434views

Jedna od četvrti Halepa, Muyesir, pretvorena je u ruševine, nakon višednevnih bombardovanja barel bombama koje sadrže čak i do pola tone TNT-a, javlja Anadolu Agency.

Od 150 hiljada stanovnika, koliko ih je bilo prije početka rata, u Meyesiru je sada ostalo oko 200 porodica. Na ovaj dio Halepa svakodnevno padaju teške barel bombe koje sadrže i do 500 kilograma TNT. Jedan od lokalnih aktivista, Mustafa Sultan, kazao je da su teške bombe Assadove vojske ovaj dio grada pretvorile u ruševinu.

“Bombe ostavljaju velike kratere. Kada pogode u zgradu od 4-5 spratova zgrada se ruši do temelja. Ispod ruševina je stradalo mnogo ljudi”, s užasom je govorio Sultan. Dodao je da ljudi sa ono malo mehanizacije što imaju pokušavaju raščistiti neke ruševine u nastojanju da izvuku tijela poginulih i ranjene.
 
Ovo naselje u Halepu nema ni struje ni vode, oni koji su ostali ovdje teško se snalaze za hranu, a Assadova avijacija opet svakodnevno bombarduje ono što je ostalo od njihovih domova.
 
Unatoč svim nastojanjima sirijske vojske da preuzme ovaj dio Halepa četvrt je još uvijek pod kontrolom Slobodne vojske Sirije.

(AA)