Vijesti

Čelnik sudanske vojske Al-Burhan u svojoj kući drži premijera Hamdoka

839views

Čelnik vojske i vladajućeg Vojnog vijeća Sudana general Abdel Fatah al-Burhan saopćio je da premijera Abdallu Hamdoka zbog sigurnosnih razloga drži u svojoj kući.

Al-Burhan je novinarima u Kartumu u utorak kazao da je vojska smjestila Hamdoka u njegovu kuću kako bi ga čuvala nakon što je dobio prijetnje smrću, javlja Anadolija.

“Osjećamo da postoji prijetnja po život premijera, zato smo ga držali podalje od javnosti. On je u mojoj kući i novinari ga mogu slobodno posjetiti”, rekao je al-Burhan.

Premijera Hamdoka i brojne ministre u njegovoj civilnoj vladi pritvorila je sudanska vojska u ponedjeljak, a general Al-Burhan proglasio je vanredno stanje, raspustio Prelazno suvereno vijeće i vladu te i suspendirao neke odredbe ustavnog dokumenta koji opisuje političku tranziciju u Sudanu.

Ujedinjene nacije, Evropska unija, Afrička unija, SAD, Njemačka i brojne druge međunarodne organizacije i države osudile su vojni udar u Sudanu i pozvale na hitno oslobađanje zatvorenih političara i obnovu tranzicijske vlade.

(Fena)