Vijesti

Čelnik libijske skupštine odstupio

566views

Čelnik libijske Nacionalne skupštine objavio je da odstupa s dužnosti nakon što je donesen zakon koji zabranjuje sudjelovanje u Vladi svima koji su obavljali više dužnosti u režimu Muammara Gaddafija, bez obzira na njihovu ulogu u svrgavanju bivšeg libijskog diktatora.

U govoru kongresu Mohamed al-Megaryef je objavio svoju ostavku, koja je bila očekivana, jer je Libija usvojila zakon o “političkoj izolaciji”, za koji se kritičari i diplomate pribojavaju da će vladu lišiti iskusnih dužnosnika i dodatno zakomplicirati tranziciju u uređenu demokratiju, prenosi agencija Hina.

“Narodni zastupnici su iznijeli svoju riječ, zakon o političkoj izolaciji, i ona mora biti poštovana”, rekao je. “Ja ću biti prvi… Stavljam svoju ostavku u vaše ruke”.

Zakon je usvojen 5. maja na zahtjev oružanih frakcija koje su pomogle okončavanju 42-godišnje Gaddafijeve vladavine 2011. godine.

Opsada ministarstava

Analitičari se pribojavaju da će odluka o glasanju pod pritiskom ohrabriti oružane grupe da ponovno upotrijebe silu kako bi nametnule svoju volju kongresu.

Teško naoružane grupe pod opsadom su danima držale ministarstva pravosuđa i vanjskih poslova prije donošenja zakona koji zabranjuje bivšim Gaddafijevim dužnosnicima da obavljaju bilo koju višu dužnost.

Ekonomist Megaryef je u doba Gaddafijeve vlasti bio ambasador u Indiji, a od osamdesetih godina prošlog stoljeća živio je u egzilu i postao vodeća osoba u najstarijem libijskom opozicionom pokretu, Nacionalnom frontu za spas Libije.

Megaryef je nakon prvih slobodnih izbora u više desetljeća u Libiji izabran za čelnika Općeg nacionalnog kongresa.

Zastupnici su Megaryefa po završetku njegova govora pozdravili ovacijama ustavši na noge. Očekuje se da dužnosnici Kongresa objave izbore za njegova nasljednika.

(AJB)