Vijesti

Čelnici Palestine smatraju da je američki veto ismijavanje međunarodne zajednice

780views

Predsjedništvo Palestine je osudilo veto Sjedinjenih Američkih Država na nacrt rezolucije o Jerusalemu nazivajući to ismijavanjem međunarodne zajednice i popuštanjem izraelskoj okupaciji i agresiji, javlja agencija Wafa.
“Američki veto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda na rezoluciju o odbijanju priznanja Jerusalema kao glavnog grada Izraela protivan je međunarodnom konsenzusu i suprotstavlja se rezolucijama međunarodne zajednice i Vijeća sigurnosti. Veto znači pristrasnost okupaciji i agresiji”, rekao je Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa,

On je ocijenio da je američki veto provokacija međunarodne zajednice.

“Mi ćemo nastaviti sa svojim mjerama u UN-u i u svim međunarodnim institucijama kako bi odbranili prava našeg naroda”, rekao je Abu Rudeineh.

Palestinski premijer Rami Hamdallah, prenosi Wafa, izjavio je da američki veto koji onemogućava usvajanje rezolucije o Jerusalemu znači da SAD podržavaju izraelsku okupaciju koja krši međunarodno pravo i rezolucije UN-a.

“Američka odluka neće dati nikakav legitimitet izraelskom polaganju prava nad Jerusalemom koji je vječna prijestolnica naše države. Nećemo odustati od njega niti ćemo praviti bilo kakve kompromise u vezi sa njegovim arapskim karakterom i kršćanskim i muslimanskim svetim mjestima. Nećemo predati ključeve Al Aqsa džamije i crkve Svetog groba ni pod koju cijenu”, rekao je Hamdallah.

On je dodao da će nastaviti djelovati mirnim sredstvima “crpeći nadu iz našeg velikog naroda, sa ciljem okončanja okupacije i uspostavljanja naše nezavisne države.“

(Fena)