Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Cavusoglu: Svijet više ne obraća pažnju na stradanja u Siriji

535views

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je u petak tokom obraćanja na Globalnom političkom institutu (GPI) u New Yorku izjavio kako su u svijetu sve prisutnije prijetnje poput ksenofobije i islamofobije.
“Posebnu prijetnju danas nam nažalost predstavljaju rastući rasizam, ksenofobija, islamofobija, antisemitizam, antikršćanski trendovi, neprijateljstvo prema migrantima kao i neprijateljstvo prema svemu što je drugačije. Vidimo da političari i partije centra, koji nisu mogli zadržati snagu, sve više podliježu populizmu”, kazao je Cavusoglu.

Upozorio je kako su i mediji u Evropi u posljednje vrijeme u potpunosti podlegli populizmu i antimigrantskim stavovima.

Istakao je također kako u ratom pogođenoj Siriji dnevno pogine i do 300 nevinih osoba.

“Dnevno pogine 200-300 osoba. Svijet se toliko navikao na ubistva 300 ljudi da više uopšte ne obraćaju pažnju”, kazao je Cavusoglu.

Na kraju se dotakao i pokušaja državnog udara u Turskoj 15. jula, napominjući kako pojedini čelnici u svijetu nisu željeli shvatiti šta se desilo u njegovoj zemlji.

“Mnogi naši prijatelji, prijatelji u Evropi, uključujući i SAD, nisu mogli shvatiti pokušaj državnog udara. Bilo je i onih koji to nisu željeli shvatiti. Zato je važno uraditi sve potrebno kako se ovakvi pokušaji državnog udara više ne bi dešavali”, rekao je Cavusoglu tokom svoga obraćanja prisutnima.

(AA)