Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Cavusoglu: Referendum o nezavisnosti Kurda u Iraku može izazvati građanski rat

476views

Turska je upozorila da bi planovi čelništva iračke poluautonomne kurdske regije u Iraku da održi referendum o nezavisnosti mogli dovesti do građanskog rata, u najsnažnijem dosadašnjem upozorenju Ankare protiv planiranog glasanja narednog mjeseca.
– U toj zemlji (Iraku) koja je prošla kroz brojne probleme, referendum o nezavisnosti mogao bi čak i pogoršati situaciju – izjavio je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu za državnu televiziju TRT Haber.

– Sačuvaj Bože, to bi čak moglo izazvati građanski rat – kazao je.

Turska ima značajnu kurdsku manjinu za koju se procjenjuje da čini otprilike četvrtinu ukupnog stanovništva zemlje od oko 80 miliona ljudi.

Ankara je u posljednjim godinama izgradila snažne veze s Kurdistanskom regionalnom vladom (KRG) u sjevernom Iraku, ali je duboko zabrinuta svakim potezom koji bi vodio do nezavisnosti regije.

Turske snage sigurnosti na jugoistoku zemlje još se bore protiv pripadnika Radničke partije Kurdistana (PKK), koja predvodi krvavu trodecenijsku pobunu, prenosi AFP.

(FENA)