Vijesti

Cavusoglu: Narednog mjeseca prvi sastanak ustavotvorne komisije Sirije

623views

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas u Ženevi kako je ostvaren značajan napredak u vezi s formiranjem ustavotvorne komisije Sirije.

Cavusoglu je u utorak u Ženevi prisustvovao sastanku o Siriji s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom i iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom, prenosi Anadolija.

Nakon sastanka, Cavusoglu je odgovarao na pitanja novinara.

“Ostvaren je značajan napredak u vezi s formiranjem ustavotvorne komisije Sirije”, rekao je Cavusoglu te dodao kako nema nesporazuma u vezi imena koja su za komisiju predložili režim i oporba u Siriji.

On je dodao kako su moguća različita mišljenja kada je riječ o civilnom društvu te da na tome zajednički rade zemlje jamci i UN.

Cavusoglu prvi sastanak predviđa u januaru
Cavusoglu je dodao kako je na današnjem sastanku, osim o imenima, bilo govora i o proceduralnim pravilima ustavotvorne komisije.

“Dakle, razgovarali smo o tome s kojim postotkom se trebaju donositi odluke, kojim omjerom, da li s dvotrećinskom većinom ili nekim većim postotkom. Bilo je govora o tim i sličnim temama. Polako privodimo kraju”, kazao je Cavusoglu.

Dodao je kako su tri zemlje jamci pojačali napore za što prije stvaranje ustavotvorne komsije te dodao:

“Predviđamo da će prvi sastanak te komisije biti održan u prvom mjesecu iduće godine. Kao jamci iz Astane nastavljamo s međusobnim jačanjem napora. Današnji sastanak je svakako pokazatelj koliko su procesi iz Astane i Sočija značajni za politički proces u Siriji i da su oni počeli donositi rezultate. Današnji sastanak je bio vrlo učinkovit. Želimo da ovi sastanci budu korisni za budućnosti Siriji i politički proces u zemlji. Kao Turska, kao značajan akter, nastavit ćemo pružati naš doprinos” poručio je Cavusoglu.

(Agencije)