Vijesti

Carter: Ulazimo u kopnenu borbu protiv ISIL-a!

680views

Ashton Carter u intervjuu za CNBC izjavio je da će koaliciona čizma stati na tle Iraka i Sirije u borbi protiv terorističke organizacije Islamska država (ISIL).
– Učinit ćemo više jer treba da uradimo više da bismo porazili ISIL. Uvjeren sam da ćemo pobijediti, nego želim da ubrzam taj proces – rekao je Carter. Također, dodao je da američki saveznici u borbi protiv ISIL-a “mogu da urade više” i dodao da pripadnici ISIL-a moraju da budu poraženi u Raqqi, svom uporištu u Siriji, i Mosulu, gdje su se ukopali u Iraku.

– Moramo da ih uništimo u ta dva grada i volio bih da to započnemo što prije – naglasio je Carter. Američki ministar dodao je da američka koalicija pokušava da odsiječe komunikacije između ISIL-ovaca u “iračkom teatru i sirijskom teatru”, i da bi Washington radije da mobiliše lokalne snage, nego da se bori umjesto njih.

– Tražimo mogućnosti da uradimo više i stat ćemo čizmom na tle – želim da budem potpuno jasan – ali to je strateško pitanje; radije bismo osposobili lokalne snage da pobijede nego da im budemo zamjena – rekao je Carter.

– Mislim da ni mi, ni niko drugi ne može da ih zamijeni, ali mnogo toga možemo da uradimo da ih osposobimo, između ostalog i da se borimo na kopnu uz njih – dodao je Carter.

(Avaz)