Vijesti

Burke i nikabi zabranjeni u obrazovnim institucijama u Norveškoj

Niqab-wearing Salafist protesters attend a demonstration against the ban on the sale and manufacturing of the full-burqa in Rabat January 15, 2017. REUTERS/Stringer FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVES
1.1kviews

Norveški parlament zabranio je nošenja burki i nikaba u prostorijama obrazovnih institucija u toj zemlji, saopćeno je iz Ministarstva za obrazovanje i istraživanje.
U saopćenju se navodi da je parlament podržao prijedlog Vlade o zabrani nošenja odjevnih predmeta koji prekrivaju lice u institucijama za predškolsko obrazovanje, u školama, na fakultetima, kao i tokom časova obuke za migrante.

Parlament u saopćenju navodi da će zabrana, koja je usvojena jučer, stupiti na snagu u avgustu i da će se odnositi i na učenike i na nastavnike.

Zabrana nošenja burke i nikaba se ne odnosi na velike i male odmore, kao ni na aktivnosti koje nisu direktno povezane sa školskim časovima.

Svaka obrazovna institucija će biti odgovorna da prati da li se učenici i studenti ponašaju u skladu sa zabranom, a višestruka kršenja ove mjere mogla bi biti kažnjena trenutnom suspenzijom ili trajnim isključenjem iz nastave, javio je “Sputnjik”.

Krajem maja, većina danskih poslanika podržalo je zabranu nošenja burke i nikaba u javnosti, koja će na snagu stupiti 1. avgusta.

Francuska, Belgija, Bugarska, Latvija i Danska su neke od evropskih zemalja koje su već zabranile nošenje odjevnih predmeta koji prekrivaju lice u javnosti.

(Srna)