Vijestiiiiii

Bundestag zatražio da vlada prirpemi zakon o obrezivanju

331views

Predstavnički dom njemačkog parlamenta je većinom glasova usvojio odluku kojom je obavezana njemačka vlada da pripremi nacrt zakona o obrezivanju muške djece. Protiv ove odluke glasali su samo pojedini poslanici iz reda Ljevičarske partije.

Prije samog glasanja, u obraćanju Predstavničkom domu Bundestaga, poslanik Kršćansko-demokratske unije CDU) Gunter Krings je istakao da se ovom odlukom želi poslati poruka jevrejima i muslimanima kako vlasti ne žele otežati njihov život u zemlji i dodao da parlament samo zahtijeva da se obrezivanje obavlja uz dozvolu porodice, poštivajući medicinske norme i koristeći anesteziju.

On je kazao da je obrezivanje općeprihvaćena stvar u svijetu i da se zbog toga mora ozbiljno pristupiti zahtjevu jevreja i muslimana. Krings navodi da je to samo slučaj kod obezivanja muške djece, a da je apsolutno protiv obrezivanja žena.
Poslanici Socijaldemokratske partije (SPD), Liberalno-demokratske partije (FDP) i Stranke zelenih su za govornicom njemačkog Bundestaga kazali da se vjerska pitanja jevreja i muslimana u njemačkom drušvu moraju shvatiti ozbiljnim i da je pretohdno donesena odluka suda u Kelnu unijela dosta tenzija u društvu, te se iz tog razloga pitanje obrezivanja djece želi uvesti u zakonske okvire.

Regionalni sud u Kelnu je donio odluku o kojom je obrezivanje označeno kao „nanošenje povrede“, nakon čega je jednom doktoru suđeno po toj odluci, ali je oslobođen uz obrazloženje „da nije svjesno uzrokovao komplikacije”. Ova odluka je izazvala žestoka negodovanja jevrejskih i muslimanskih zajednica u zemlji i svijetu.

(Anadolija)