Vijesti

Budžet Holandije: Prostitucija i narkotici donose 2,5 milijardi dolara profita

596views

Čuvene ulice “crvenih fenjera” i “kafići” u Holandiji, gdje se nude seksualne usluge i marihuana, na godišnjem nivou donose 2,5 milijardi evra u nacionalni budžet, saopštile su danas holandske vlasti.

Zvanični podaci, koji su objavljeni danas u skladu sa novim evropskim smjernicama, pokazuju da od narkotika i prostitucije potiče 0,4 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Prema podacima holandske Kancelarije za statistiku, skoro polovina potrošnje je na domaćem nivou, a ostatak dolazi od izvoza.

Zemlje regiona provode nova pravila EU o statistici u kojima, između ostalog, u nacionalni budžet moraju biti unijete i pretpostavke profita od prostitucije i šverca narkotika.

Britanska kancelarija za statistiku prošlog mjeseca procijenila je da narkotici i prostitucija donose skoro jedan odsto bruto domaćem proizvodu.

Francuska je prošlog mjeseca saopštila da u svoj budžet neće unositi podatke od nelegalne trgovine narkoticima ili prostitucije, jer slične transakcije nisu uvijek obavljene uz obostranu saglasnost.

(Srna)