Vijestiiiiii

Brčko: Gregorian vratio “Ruždija” medresu Islamskoj zajednici

286pregledi
Supervizor za Brčko, Raffi Gregorian, donio je jučer Nalog supervizora kojim se Medžlisu Islamske zajednice Brčko dodjeljuje nekretnina poznata pod nazivom “Ruždija” medresa i pomoćni objekti.

Objekat je pripadao Islamskoj zajednici Brčko prije nego što je nacionalizovan 1959. godine, i sasvim jasno bi podlijegao restituciji ukoliko i kada bude usvojen državni zakon o restituciji. Međutim, postoje jaki argumenti koji idu u prilog tome da se naloži restitucija ove nekretnine prije nego što se to desi.

Prije nego što je donijeta Konačna odluka, tadašnja Opština Brčko Republike Srpske vratila je Srpskoj pravoslavnoj crkvi najveći dio njene imovine u gradu Brčko, koju su komunističke vlasti nacionalizovale nakon 1945. godine. Nakon što je donijeta Konačna odluka, Vlada Brčko Distrikta, u želji da na isti način postupa prema trima glavnim vjerskim zajednicama u Distriktu, dala je lokalnoj Islamskoj vjerskoj zajednici i lokalnoj Katoličkoj vjerskoj zajednici u Distriktu na korištenje određene nacionalizovane nekretnine koje su pripadale tim vjerskim zajednicama prije nego što je izvršena nacionalizacija.

Objekat, koji se nalazi u centru grada Brčko, je veoma oštećen usljed rata i sada je prazan i u svom sadašnjem stanju nije stavljen u bilo kakvu ekonomsku ili kulturnu upotrebu.

Upoznat sa činjenicom da je Islamska zajednica Brčko još davno izrazila želju da joj se izvrši restitucija ove nekretnine kako bi je ponovo stavila u upotrebu na dobrobit stanovnika Brčko Distrikta u cjelini, supervizor je odlučio da donese ovaj nalog. Vraćanjem prava vlasništva nad imovinom Islamska zajednica Brčko biće u mogućnosti da to učini, navodi se u saopćenju iz Ureda OHR-a.
(Sarajevo-x.com)

X