Vijestiiiiii

Britanski vojnik nakon pijančenja ranio afganistansko djete

242views

Britansko Ministarstvo odbrane saopćilo je kako je jedan vojnik zatvoren i otpušten iz vojske zbog ranjavanja afganistanskog dječaka, javlja Daily Mail.

Daniel Crook odslužit će 18 mjeseci kazne u vojnom zatvoru zato jer je bajunetom ranio Ghulama Nabija. Noć prije napada Crook je proveo ispijajući velike količine alkohola, a na taj dan njegova je jedinica patrolirala provincijom Helmand.

Crook, kojem je puška bila oduzeta kao mjera predostrožnosti naoružao se s dvije granate i bajunetom, te je za vrijeme patrole naišao na dva afganistanska dječaka na biciklima, a jedan od njih bio je Ghulam kojeg je otac poslao u dućan.

Kako su naveli tužitelji, dječak je Crooka gnjavio da mu da čokoladu, na što je Crook uzvratio tako da ga je uhvatio za rame i ozlijedio ga bajunetom u predjelu bubrega.

Nakon bezrazložnog napada, Crook je dostigao svoju jedinicu i priznao da je ozlijedio dijete.
Na ispitivanju nije mogao objasniti razlog zbog kojeg je nasrnuo na dječaka i ranio ga, a na suđenju održanom u lipnju Crooku je izrečena zatvorska kazna, te je  nečasno otpušten iz vojske.

72-godišnji otac napadnutog dječaka Haji Shah Zada za Guardian je rekao da ne može shvatiti zašto je njegov sin, koji još uvijek trpi posljedice ranjavanja, te se nije vratio u školu, napadnut, a dodao je i kako nije primio ispriku od britanske vojske.

Također, Zada je rekao kako se vojnici u njegovoj zemlji nalaze kako bi očuvali mir i uklonili pobunjenike, a ne ranjavali djecu.

(Index.hr)