Vijestiiiiii

Brazil: U posljednjih deset godina broj džamija je učetverostručen

1.1kviews

Brazil je najmnogoljudnija katolička zemlja na svijetu. U Rio de Janeiru je nedavno otvorena prva džamija. Otvaranjem Džamije da Luz u Rio de Janeiru označen je početak značajnijeg širenja islama u Brazilu. Ranijih godina u Brazilu se živjeli uglavnom muslimani porijeklom iz Libana, Sirije i Palestine.

Posljednjih godina sve veći broj Brazilaca prelazi na islam. Jedan od onih koji su prešli na islam je i Omar Israfil, bivši katolički sveštenik. Sa Omarom islam je prihvatila i njegova žena Alessandra Faria. „ Broj muslimana u Brazilu u konstantnom je porastu. Trenutno u Rio de Janeiru živi 500 muslimanskih familija od čega su 85% njih rođeni Brazilci koji su prešli na islam. Situacija u Sao Paulu i drugim brazilskim gradovima je sasvim drukčija gdje je većina muslimana arapskog porijekla. Iako u Brazilu ne postoje zvanični podaci o broju muslimana, prema Paulu Pintu, ekspertu za islam iz „ Fuminense Federal University“, u Brazilu živi oko milion muslimana.

Također, u posljednjih deset godina broj džamija je učetverostručen, tako da danas u Brazilu ima 127 džamija. Nakon 11.septembra i napada na Ameriku  povećan je interes za islamom i u Brazilu“ , kaže  Sami Isbelle, glasnogovornik „ Beneficent Muslim Society“.

(SAFF)