Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Bošnjaci ostavljeni bez rukovodećih pozicija u pravosudnim institucijama

652views

Današnjom odlukom da za predsjednika Suda BiH imenuje kandidata iz reda Ostalih, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je flagrantno prekršilo odredbe člana IX/3. Ustava BiH u vezi sa članom 43. stav 2. Zakona o VSTV-u, saopćeno je iz SDA.
“Svjesno i namjerno ostavljajući Bošnjake bez ijedne rukovodne pozicije u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, Visoko sudsko i tužilačko vijeće je grubo narušilo ustavom i zakonom propisanu proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda na tim pozicijama.

Današnja odluka donesena je bahatim preglasavanjem članova VSTV iz reda bošnjačkog naroda čije opravdane primjedbe i stavovi su potpuno ignorisani, kao što su ignorisani i svi odgovarajući stručni standardi i kriteriji kojima se VSTV bilo obavezno voditi pri imenovanju predsjednika Suda BiH.

Članovi VSTV-a na čelu s Milanom Tegeltijom koji su ovu odluku inicirali i podržali, moraju snositi odgovornost za posljedice koje će nastati njenim donošenjem”, stoji u saopćenju SDA.

(Vijesti.ba)