Islam i žena

Bosna – nekada i sada

626pregledi
Piše: Ummu Muhamed-Rijad

Naime, slučajno sam na jednoj internetskoj stranici naišla na slike Mostara kakav je bio prije stotinjak godina, i to me je navelo da se zapitam  šta je to Bosnu toliko izmijenilo?!
Na tim slikama vide se mostarske ulice kroz koje su Bošnjakinje, muslimanke, ponosno nosile zarove, i to ne bilo kakve, već su noseći ih potpuno bile slične crnim vranama, kao što su i naše časne ashabijke, Allah bio zadovoljan njima, izgledale nakon objave ajeta u kojem se nareðuje pokrivanje žene. Pitam se gdje su oni dani i ubrzo u mislima nalazim odgovor, tu sa nama.
 
Naime, već petnaestak godina mali broj žena u Bosni vraća se nošnji zarova, današnjih nikaba. One zaista nisu došle sa novim islamom, kako to neki uporno tvrde, već onim islamom koji je postojao prije više od 1400 godina, a koji je bio prisutan i u Bosni prije  otprilike jednog stoljeća, a što potvrðuju i fotografije bosanskih gradova na kojima su zabilježene ovako odjevene žene. Većina ovih žena, stavljajući nikabe, prolazi kroz teškoće, što je naročito bilo izraženo u prvo vrijeme vraćanja zarova na naše predjele, bilo od strane njene porodice koja joj to zabranjuje, prekida rodbinske veze s njom, ili od strane društva u kojem živi, a što se manifestira ismijavanjem, pa čak i fizičkim napadima. To i nije toliko čudno ako su oni koji to čine bezvjernici, neznalice, jer se od takvih može svašta očekivati, ali je čudno kada oni koji iole drže do svoje vjere ne podržavaju taj vid nošnje ili se čak i bore protiv nje. Zaista je danas teško sačuvati vjeru, kao što je teško držati žeravicu u ruci!
Neki se muslimani danas dive nevjernicima, gledaju ih sa strahopoštovanjem, lijepo im je ono što je i njima lijepo, a ružno i neprihvatljivo ono što je i njima ružno, zajedno će i u njihove redove pa ako treba i boriti se s njima protiv onoga što im se ne dopada u današnjem dobu, poput nošnje nikaba, iako je ona  obilježje islama.                                                        
Opće je poznato da je od stvari koje negiraju islam potpomaganje nevjernika protiv muslimana. Kaže Uzvišeni Allah: ”O vjernici, ne uzimajte za zaštitnike jevreje i kršćane, oni su sami sebi zaštitnici, a njihov je i onaj meðu vama koji ih za zaštitnike prihvati. Allah, uistinu, neće ukazati na pravi put ljudima zulumćarima. Zato ti vidiš one čija su srca bolesna kako se žure da s njima prijateljstvo sklope, govoreći: ‘Bojimo se da nas kakva nevolja ne zadesi. ‘Allah će sigurno pobjedu ili nešto od Sebe dati, pa će se oni zbog onoga što su u dušama svojim krili kajati.”
Takoðer iz vjere islama izvodi i ismijavanje bilo čega od vjere, pa makar to bio i nikab. Kaže Uzvišeni Allah: ”Reci: ‘Zar se niste Allahu i riječima Njegovim i Poslaniku Njegovu rugali?’ Ne ispričavajte se jasno je da ste nevjernici, a tvrdili ste da ste vjernici.”
Zar nije došlo vrijeme da se muslimani osvijeste i da ujedine saffove?! Zar nije došlo vrijeme da im islamske vrijednosti budu ispred svega drugog, da budu oni koji će poštovati ove žene, biti im potpora, pa ako treba stati i u odbranu istih, jer su upravo one oživjele ono što je zamrlo na bosanskim predjelima, a čiji se korijeni pružaju do doba kada je islamsko svjetlo obasjalo svijet.

Prvi put objavljeno: ponedjeljak, 28 Siječanj 2008 15:09

X