Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Bosna i Hercegovina pomagala CIA-in program mučenja zatvorenika

639views

U jeku objavljivanja izvještaja o mučenju pod dirigentskom palicom američke CIA-e, u fokus su došle i države koje su potpomogle u izvšrenju kontroverznih načina mučenja.
Kako piše Huffington Post, države saveznice Sjedinjenih Američkih Država omogućile su lakši sistem torture i to na dva načina – omogućavajući transfer zatvorenika preko svoje teritorije bez potrebne dokumentacije i legalnog procesa i stvarajući lokacije za njihovo zadržavanje i mučenje van dohvata američkih zakona.

Države su pomagale CIA-in kontroverzni program ispitivanja od 2002. do 2006. godine, ali imena država se nisu našla u izvještaju. Umjesto toga, korištene su šifre u obliku koda koji označava nijansu boja.

Među državama koje su omogućile transfer zatvorenika našla se i Bosna i Hercegovina, a naznačene su i Hrvatska, Austrija, Kipar, Danska, Kanada, Finska, Afganistan, Njemačka, Gruzija, Poljska, Italija i mnoge druge.

Spisak država otkrio je Washington Post, a nakon dešifrovanja CIA-ih kodova.

(Klix.ba)