Stanje u Siriji

Borci Islamske države preuzeli naftno polje

567views

Borci grupe Islamska država preuzeli su kontrolu nad naftnim poljem u pustinjskom području nedaleko od Palmire u centralnoj sirijskoj provinciji Homs, saopštio je guverner Homsa, a potvrdila Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Opservatorija sa sjedištem u Londonu citirala je ”povjerljive izvore”, koji navode da je 270 čuvara, pripadnika Vladinih snaga i pripadnika milicija lojalnih predsjedniku Basharu al-Assadu, nestalo, uhapšeno, ranjeno ili ubijeno.

 

Dvadeset jedan borac Islamske države ubijen je u ofanzivi, navodi Opservatorija.

”Od početka godine vode se borbe između boraca Islamske države i snaga režima, ali ovo su bile najžešće borbe”, rekao je direktor Opservatorije Rami Abdul Rahman.

Vazdušni napadi

Abu Bilal, aktivista povezan s grupom Islamska država u provinciji Homs, također je izvijestio o napadu, rekavši da je ubijeno 12 članova Islamske države u provinciji Homs i deseci vojnika lojalnih Assadu.

On je kazao da je izvršen samoubilački napad, nakon čega su borci Islamske države preuzeli kontrolne punktove, a zatim i naftno polje, rekao je Abu Bilal za AFP.

Guverner Homsa Talal Barazi rekao je da državna vojska pokušava vratiti kontrolu nad naftnim poljem.

”Vode se borbe, a državne snage napadaju i iz zraka”, rekao je.

Grupa Islamska država, koja je prošlog mjeseca proglasila halifat, a koji obuhvata Siriju i Irak, u posljednjih nekoliko sedmica preuzela je kontrolu nad velikim dijelovima naftom bogate provincije Deir ez-Zor.

(Agencije)