Vijestiiiiii

Blair o Palestini: Briljantan taktički potez, ali obnoviti pregovore

352views

Izaslanik četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika Tony Blair ocijenio je danas da je palestinski zahtijeva za puno članstvo u UN briljantan taktički potez, ali je upozorio na opasnosti koje vrebaju ako se ne obnove direktni pregovori s Izraelom.

On je naglasio da četvorka bliskoistočnih mirovnih posrednika (SAD, UN, EU i Rusija) nije pokušavala da spriječi palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da podnese zvaničan zahtjev, ali da nastoji da pomogne obnovi pregovora.

“Ako je to taktika, u neku ruku, djelovala je briljantno. Ljudi su sada fokusirani na to šta mi možemo da uradimo da obnovimo pregovore”, rekao je Blair za BBC.

On je, međutim, naglasio da nikakva rezolucija Savjeta bezbjednosti ili Generalne skupštine UN ne može obezbijediti državu na terenu.

SAD su najavile veto u Savjetu bezbjednosti na palestinski zahtjev. Ta zemlja i Izrael tvrde da su pregovori jedini put do palestinske države.

Blair smatra da bi mogle proteći nedjelje dok Savjet bezbjednosti ne razmotri zahtjev Palestinaca i tvrdi da su Palestinska uprava i Abbas sposobni da pregovaraju s Izraelcima, insistirajući da razumije njihovo nezadovoljstvo zbog zastoja u pregovorima.

(Fena)