Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Bivši izvjestilac UN traži zatvaranje Gvantanama

432views

Bivši izvjestilac UN za borbu protiv zlostavljanja Manfred Novak zahtijeva od SAD zatvaranje logora Gvantanamo povodom desete godišnjice od kada su u njega dopremljeni prvi zatvorenici.

Novak je, u intervjuu bečkom dnevniku ‘Kurir’, da aktuelni američki predsednik Barak Obama želi da zatvori ovaj logor.

“On nije imao podršku kongresa i imao je samo slabu podršku Evrope. Ne verujem da će u prvom mandatu još jednom pokušati da zatvori ovaj logor. Naravno pitanje je i koje će prioritete imati tokom mogućeg drugog mandata”, ukazuje Novak.

Prema austrijskom ekspertu za međunarodno pravo Gvantanamo je simbol bezakonja Bušove administracije, zato što nije primijenjen niti američko, niti međunarodno pravo.

“Pod Obamom postoje barem naznake da više nema zlostavljanja. Bezakonje, međutim, je ostalo. Rješenje ovog problema je izostalo”, kritikovao je Novak.

On je dodao da stav Evrope nije uvijek bio jasan. “Evropa nije pružila jasnu podršku zatvaranju logora prijemom većeg broja bivših zatvorenika. To nije bilo politički jako mudro”, rekao je Novak.

Prva decenija 21.vijeka, kada je riječ o ljudskim pravima, bila je katastrofalna, tvrdi austrijski ekspert.

“Prvi put je jedna vlada priznala zlostavljanje, i dovela u pitanje apsolutnu zabranu zlostavljanja. Zlostavljanje je postalo prihvatljivo, a njene posljedice sistematski umanjivane”, kazao je Novak.

(RSE)