Vijestiiiiii

Bivši američki vojnik osuđen zbog silovanja i pokolja iračke porodice

387pregledi
MINBER.BA – Bivši američki vojnik je proglašen krivim za silovanje i ubistvo četrnaestogodišnjakinje u Iraku, a zatim ubistva njenih roditelja i sestre.

Steven Dale Green je osuđen od strane civilnog suda u američkoj saveznoj državi Kentucky u utorak, i sada je suočen sa mogućnosti osude na smrt za kriminalna djela koja je počinio.

Proglašen je krivim za 17 tačaka svoje optužnice, od kojih su neke silovanje, ubistvo i narušavanje pravde.  Green je otpušten iz vojske s razlogom “poremećaja ličnosti” prije nego je njegov udio u ubistvima bio razotkriven.  Njegov tim odbrane je zamolio porotnike da uzmu u obzir “prirodu” rata, objašnjavajući da je vojnicima nedostajalo vođstvo i da su dobili veoma malo pomoći od vojske kada je riječ o gubitku njihovih prijatelja u borbama.

Napad s predoumišljajem

Marisa Ford, tužitelj, je rekla da gubici koje je doživjela Green-ova jedinica nisu nikakav izgovor  za silovanje  Abeer al-Janabi i za ubistva njene porodice u njihovom domu južno od Bagdada 12. marta 2006. godine.

“Dokazi u ovom slučaju pokazuju da se je optuženi ponio s namjerom i s punim saznanjem o onome što je počinio,” kazala je Fordova.


Dva druga vojnika, James Barker i Paul Cortez, koji su na odsluženju svojih kazni od 100 i 90 godina za svoje sudjelovanje u ovom brutalnom napadu, su svjedočili protiv Green-a u toku suđenja.

Green i ova dva vojnika su presvukli svoje uniforme i prerušili se na takav način da bi izgledali kao irački borci, dodala je Fordova.

Oni su potom spalili tijelo unesrećene djevojčice Abeer kako bi sakrili dokaze, a pritom su takođe spalili svoje uniforme da bi tako prikrili ikakvu vezu s ovim kriminalnim činom.

“Sve ovo je isplanirano, i ovo je kriminalna radnja s predoumišljajem koja je sprovedena hladnokrvno u stvarnost,” rekla je  Fordova.

 
(Al-Džezira)
 
Za minber.ba preveo: J.Č.