Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 1022
Alimi

Biografija šejha Nezara Rejjana r.h.

386pregledi
Piše: šejh Abdur-Rahman b. Nasir el-Berrak   Preveo: Mithad R. Ćeman

Početkom ovog mjeseca, u četvrtak 1. 1. 2009., u jutarnjim satima, okupatori Palestine, ispalivši 4 rakete na njegovu kuću, ubili su šejha Nezara Rejjana, jednog od voða otpora u pojasu Gaze, njegove četiri žene i jedanaestoro djece. Povodom tog dogaðaja, jedan od njegovih profesora i priznatijih šejhova današnjice napisao je sljedeće:

Hvala pripada Allahu, donosim salavat i selam na našeg poslanika Muhammeda, na njegovu porodicu i ashabe.
Dr. Nezara Rejjana poznavao sam i kao studenta i kao mudžahida

Molim Allaha da oprosti Ebu Bilalu i nastani ga u visokim stepenima Dženneta i da poveća ponos njegovim roditeljima, djeci i svima koji su ostali živi od njegove porodice, braće i prijatelja u džihadu…

Poznavao sam dr. Nezara Rejjana još dok je bio student na Fakultetu usuli-dina u Rijadu, i bio je od najboljih studenata u istraživanju i prihvatanju znanja, a takoðer je bio lijepog ponašanja – edeba i primjernog vladanja. Napredovao je u stjecanju znanja tako da je ubrzo stekao zvanje doktora šerijatskih nauka.

Uporedo sa svojim naučnim napredovanjem, želio je da bude vojnik na Allahovom putu protiv Allahovih neprijatelja Židova, zalima koji su okupirali Kuds i Palestinu – zemlju muslimana, tako da su on i njegova porodica postavili sebi najvažniji životni zadatak – borba protiv Židova da bi se uzdigla Allahova riječ. Prvo je tim putem krenuo jedan od njegovih sinova pa je ubijen kao šehid od strane Židova. Ebu Bilala to nije pokolebalo, već je postao jedan od voða mudžahida i onaj koji je prednjačio u podnošenju nevolja, pogotovo u posljednje dvije godine kada se povećao pritisak Židova na Gazu, čime su se povećavala i iskušenja. U tom stanju opsade i sveopćeg razaranja, oni su se nastavili držati hrabro i postojano, odupirući se tako neprijatelju. Neka je hvaljen Onaj koji im je učvrstio srca u ovim teškim trenucima i u času ovog teškog gubitka.

Čudna koincidencija, koja se dogodila Allahovom voljom, jeste da me je Ebu Bilal kontaktirao u zadnjem danu svoga života i to 24 časa prije nego što će ga zadesiti musibet, i tom prilikom vodili smo razgovor duže od 15 minuta, u kojem mi je pojasnio šta preživljavaju stanovnici Gaze: gladovanje, strah, teror, da bi mi u jednom trenutku razgovora saopćio: ”Upravo se kuća i zemlja tresu!”, pa sam se začudio zbog načina njegovog govora u tom stanju jer mu nije zafalilo postojanosti i stabilnosti, niti mu se u govoru mogla osjetiti ikakva promjena, pa sam dovio Allahu za njega i njegovu braću, stanovnike Gaze, da im poveća strpljenje i postojanost, i da Allah otkloni od njih nevolje. Ubrzo poslije toga razgovora dobio sam vijest o napadu Židova na njegovu kuću i ubistvu njegove porodice. Molimo Allaha da ih primi kao šehide, da im se svima smiluje i oprosti, da učvrsti njegove roditelje i preživjele članove porodice, da ih učini Svojim pokornim robovima. Ovaj dogaðaj ostavio je nemjerljiv trag u mojoj nutrini, nesumnjivo i zbog skorog razgovora sa njim, a ahiret je bliži od dunjaluka.

Molim Allaha da nas poživi lijepim životom, da nas učini postojanim u Njegovoj vjeri, da izbavi iz nevolja stanovnike Gaze i sve ostale slabe muslimane kojima se nepravda čini.

Neka je salavat i selam na poslanika Muhammeda, s.a.v.s., na njegovu porodicu i ashabe.

Preuzeto iz sedmičnjaka ”Ed-Da’va”, br. 2176, muharrem 1430. h.g.

Kratka biografija Nezara Rejjana

Šejh Nezar b. Abdul-Kadir Rejjan roðen je 6. 3. 1959. godine u Palestini. Završio je Fakultet usuli-dina na Univerzitetu ”Imam Muhammed b. Sa’ud el-Islamijeh’’, 1402. h.g., da bi nakon studija proveo 6 godina kao docent na istom fakultetu. Zvanje magistra stekao je na Jordanskom univerzitetu odbranivši temu pod nazivom ”Šehadet i šehid’’, dok je zvanje doktora stekao na Sudanskom univerzitetu Kur’ana časnog odbranivši rad na temu ”Budućnost pripada islamu’’.

Tokom svog života obavljao je više različitih misionarskih poslova. Kao doktor islamskih nauka bio je redovni profesor na Fakultetu islamskih nauka u Gazi. U periodu od 1985. do 1996. bio je imam i hatib mesdžida ”Hulefau-r-rašidin’’, aktivno je pisao razne novinske članke, bio kolumnist, a bio je prisutan i u internetskim medijima. Puno se zalagao za školovanje omladine, a posebno se zauzimao za njihovo slanje u arapski svijet. Uz spomenute aktivnosti, bio je član Komisije za nadgledanje tahfiza – kur’anskih halki. Zbog svog angažmana bio je zatvaran od strane cionista, ali i od strane bivše vlasti.

Bio je oženjen sa četiri žene i imao je dvanaestero djece. Ovaj svijet napustio je 1. januara 2009. postigavši šehadet na Allahovom putu i okončavši tako svoj plodonosni život najljepšom završnicom.

Prvi put objavljeno: subota, 24 Siječanj 2009 23:35