Vijestiiiiii

Bh. lideri zadovoljni porukama SAD i EU: “Nema raspada BiH, niti ukidanja Republike Srpske”

498pregledi
Politički lideri u BiH pozitivno su prihvatili poruke koje su im uputili Joseph Biden i Javier Solana tokom zajedničkog sastanka u utorak u Sarajevu.

Američki potpredsjednik i evropski komesar za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana su se nakon Bidenovog govora u Parlamentarnoj skupštini BiH sastali sa liderima najvećih vladajućih i opozicionih partija u BiH.

Biden je poručio da će SAD ojačati svoje prisustvo u BiH, a politički lideri u BiH su nakon sastanka izjavili da ih raduje podrška SAD i EU reformskim procesima na putu BiH prema euroatlantskim integracijama.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić rekao je da je osnovna poruka posjete američkog potpredsjednika Josepha Biden Sarajevu da SAD ostaju fokusirane na BiH i regiju – Srbiju i Kosovo.

“SAD žele raditi zajedno sa Evropom, što dokazuje i današnje prisutvo evropskog komesara za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane. Oni od nas očekuju da mnogo uradimo, a biće tu cijelo vrijeme da pomognu”, izjavio je i lider Stranke za BiH.

On je istakao da je Bidenu i Solani rekao da lideri u BiH moraju biti vrlo konkretni, jer pred sobom imaju konkretne zadatke.

“To je prije svega liberalizacija viznog režima. Imamo zakone koji su pred Parlamentarnom skupštinom BiH. Ti zakoni moraju biti usvojeni. Ako ih ne usvojimo, treba jasno reći ko ih ne usvaja i zbog koga nismo bliže Evropi. Rekao sam i da se reforma mora početi odmah i završiti do kraja godine, i mislim da je to moguće”, naglasio je Silajdžić.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izrazio je zadovoljstvo što su potpredsjednik SAD Joseph Biden i američka adminstracija prepoznali njegovo političko djelovanje kao nešto što rješava probleme u BiH.

“To je neka vrsta satisfakcije zbog svih napada kojima sam, usljed nerazumijevanja, bio izložen, jer sam zagovarao politiku dijaloga, dogovora i kompromisa za koje sam uvjeren da je jedini način za rješavanje problema u BiH”, rekao je Tihić novinarima nakon sastanka potpredsjednika SAD sa liderima političkih stranaka u BiH.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić smatra da je posjeta američkog potpredsjednika Josepha Bidena BiH bila jasna poruka da će SAD ponovo biti više prisutne u BiH nego što su to bili ranije.

“Evidentno je da su oni rekli da nema raspada BiH, niti ukidanja Republike Srpske, da će raditi zajedno sa EU, da im je osnovni cilj da BiH uđe u NATO i EU i da očekuju od lidera da će to da naprave”, izjavio je Ivanić.

On je pojasnio da je to već dugo vremena jasan i čvrst stav SAD, ali i očekivanja da budu ostvarene neke reforme.

Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić rekao je da je Bidenova poruka o budućem pojačanom američkom angažmanu u BiH “za neke dobra, a za neke loša vijest” i istakao da je na sastanku manifestovana podrška SAD evropskoj politici prema BiH i integracionim putevima BiH.

“Jasno je svima da svaki egzibicionizama u smislu nasilne centralizacije BiH ili istovremeno disolucije ili raspada neće biti podržano ni od EU niti od SAD”, naglasio je Čavić.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija izjavio je utorak uveče da je potpredsjednik SAD Joseph Biden zajedno sa evropskim komesarom za vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom jasno poručio da su SAD ponovo prisutne u BiH.

“Za neke je loša vijest što je Amerika tu. Bilo da je dobra ili loša vijest, promjena nema dok ljudi koji su tu ne urade što im je posao”, rekao je Lagumdžija.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić smatra da je poruka potpredsjednika SAD da je Amerika ponovo prisutna u regionu Balkana dobra vijest i naglasio da je budući period velika šansa za BiH

“Naravno, mi sami moramo pokazati dovoljnu dozu hrabrosti i vodstva i da iskoristimo ovu šansu koja nam se pruža”, dodao je Ljubić.

(srna)

X