Stanje u Siriji

Berlin želi evropsku konferenciju o sirijskim izbjeglicama

296views

Njemački ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich je pozvao na organiziranje evropske konferencije posvećene izbjeglicama koje dolaze iz Sirije, u razgovoru koji će biti objavljen u subotu.

– Svako intenziviranje rata će povećati broj izbjeglica – izjavio je ministar, konzervativac, dnevnom listu Tagesspiegel, koji je u petak objavio neke dijelove razgovora.
 
– Trebamo evropsku konferenciju o izbjeglicama, kako bismo našli odgovor na problem – dodao je on.
 
Dvije godine nakon početka građanskog rata u zemlji, broj sirijskih izbjeglica je prešao dva miliona, prema Visokom komesarijatu UN-a za izbjeglice (UNHCR). Većina se našla u zemljama koje su u susjedstvu sa Sirijom, a sam Jordan je primio više od 500.000 izbjeglica.
 
Njemačka je u martu prihvatila da primi oko 5.000 sirijskih izbjeglica, koje će imati u početku dozvolu boravka na dvije godine i biti će smještene na cijeloj teritoriji. Osim ovog zvaničnog priljeva, zemlja i njene susjedne evropske zemlje trebaju očekivati da će se još izbjeglica priključiti Evropskoj uniji.
 
Njemačka nije dio jedanaest zemalja G20 koje su u petak pozvale na oštar međunarodni odgovor na upotrebu kemijskog oružja u Siriji i jasno je dala na znanje da neće učestvovati u eventualnoj vojnoj intervenciji u toj zemlji.

(fena)