Vijestiiiiii

Beograd: Po 8 godina zatvora za ubistvo muslimanskog civila u B. Petrovcu

537views

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je danas na po osam godina zatvora bivše pripadnike Vojske Republike Srpske Nedeljka Sovilju i Rajka Vekića zbog ubistva muslimanskog civila u Bosanskom Petrovcu 21. decembra 1992. godine.

Oni se terete da su izvršili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovištva, pošto su u šumi Osoje, na teritoriji opštine Bosanski Petrovac, s najmanje tri metka usmrtili Mehmeda Hrkića.

Taj predmet je putem međunarodne pravne pomoći dostavljen Tužilaštvu za ratne zločine iz Županijskoga suda u Bihaću.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić ocjenio je da je sud ispravno utvrdio činjenično stanje.

“O podnošenju žalbe povodom visine kazne odlučićemo kad dobijemo pisani otpravak presude”, rekao je Vekarić  i dodao da je ovo još jedan pravosudno zabilježen ratni zločin nad civilima.

Prema optužnici, Sovilj i Vekić su naoružani automatskim puškama, nakon što su na lokalnom putu Jazbine-Bjelaj u šumi Osoje sreli Hrkića i Milu Vukelića koji su se vraćali iz posjete komšiji, Vukeliću naredili da nastavi kretanje prema svojoj kući, a Hrkića zadržali, kako bi navodno s njim obavili razgovor.

Hrkić je počeo da bježi pozivajući upomoć, a oni su ispalili najmanje tri metka u njegovom pravcu, nanijevši mu pritom povrede od kojih je odmah umro.

(Fena)