Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Belgija: Prijavi ženu s nikabom i dobivaš 250 eura

424views

Belgijski desničari obećali su nagradu od 250 eura svakome ko prijavi ženu koja nosi burku.

Ideja Filipa Dewintera, predsjednika organizacije pod nazivom “Gradovi protiv islamizacije”, naišla je na kritike belgijske javnosti.

Dewinter kaže: “U ovoj su zemlji burke zabranjene, i to se mora poštovati. Policija se boji intervenirati, jer ih je strah protesta. Zbog toga mi svakom građaninu koji policiji prijavi nošenje burki nudimo 250 eura nagrade.”

Prošlogodišnja odluka

Belgija i Francuska su prošle godine zabranile nošenje burke u javnosti.

Žene koje krše zakon mogu biti kažnjene kaznom u iznosu od 150 eura.

Nakon prošlosedmičnog hapšenja jedne muslimanke koja je odbila skinuti veo, demonstranti su se sukobili s policijom.

Metalnim šipkama gađana je policijska stanica u Briselu.

Više ljudi je uhapšeno.

Desničari smatraju da će policija ustuknuti pred mogućnošću ponavljanja ovakvih događaja, no njihovi argumenti, kao ni ponuda nisu naišli na plodno tlo.

Tharcisse Mulumba, prodavač, kaže: “Moj posao nije da prijavljujem ljude, posebno da ih prijavljujem kako bih zaradio. Radije bih da pošteno zaradim za svoj život, a ne da nekoga prijavljujem.”

Policija bez komentara

El Talbi, učiteljica, smatra: “Svi mogu činiti šta im je volja. Sloboda govora, sloboda religije – mislim da se ta prava moraju poštovati. To je to.”

Ramzi Zerqane, humorista, govori: “Filip Dewinter baš zna napraviti komičnu ponudu. Jedini način da reagiram na ovo jeste da ponudim 2.000 eura onome ko uspije staviti burku Filipu Dewinteru.”

Belgijska policija je saopćila kako ne može komentirati legalnost Dewinterove ponude, ali insistira na poštivanju zakona.

(AJB)