Vijestiiiiii

Begić: Opravdan strah kod bratunačkih Bošnjaka

437views

Vijest da su inspektori MUP-a Republike Srpske u ponedjeljak u Bratuncu pronašli ilegalno skladište naoružanja na krovu privatne kuće Srđana Vrzića, uznemirila je povratnike u Bratuncu. „Radi se o velikim količinama oružja koje nije, po mom mišljenju, zaostalo, već je bilo nabavljano i skupljano. Poslije incidenta koji se desio noć prije kolektivne dženaze, kada su maloljetni Srbi upali u mezarje i čupali nišane, praveći od njih krstove, ovo je unijelo dodatni strah među Bošnjake u ovom dijelu Podrinja“, izjavio je Refik Begić, član Organizacionog odbora Šeste kolektivne dženaze, predsjednik logoraša Bratunca i jedan od prvih povratnika u ovaj grad.

On je dodao da su povratnici u Bratunac i ranije upozoravali da pojedini građani srpske nacionalnosti posjeduju veće količine naoružanja.

„Obavještavali smo o tome OHR, IPTF i pripadnike Evropske policije, ali nam nisu vjerovali. Sada je prilika da se ovom pitanju posveti veća pažnja i pokuša istražiti i oduzeti naoružanje od onih koji ga nelegalno posjeduju. Od policije RS-a zahtijevamo opsežnu akciju i rješavanje ovog događaja da bi se vratilo povjerenje i razbio strah kod povratnika, koji me danonoćno kontaktiraju i traže savjet“, kaže Begić.

Naglašava da povratnici treba da ostanu pribrani i mirni, ali ističe da je dugo građeno povjerenje uistinu poljuljano i da među povratnicima još vlada opravdani strah.

(Fena)