Vijestiiiiii

Banjom Lukom marširali članovi Ravnogorskog četničkog pokreta

415views

Centrom Banje Luke danas su marširali pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta, a “u povodu obilježavanja 93. godišnjice ulaska srpske vojske u ovaj grad 1918. godine”, kako je ranije najavljeno.

Organizator skupa, u kojem su učestvovali i pripadnici četničkog pokreta, je bio Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS-a.

Članovi pokreta su marširali centrom Banje Luke noseći već prepoznatljive uniforme i zastave, nakon čega su položili cvijeće na grob “Svetog Pantelije”, a Srbima stradalim u Prvom svjetskom ratu je služen parastos u crkvi “Svete Trojice”.

Poznato je da Parlament BiH nikada nije usvojio Zakon o zabrani djelovanja fašističkih i neofašističkih organizacija u našoj zemlji, tome su se protivile političke stranke iz Republike Srpske. Upravo zbog toga četnici i jesu mogli danas marširati gradom iz kojeg su tokom 1992. i 1993. godine protjerane gotovo sve bošnjačke i hrvatske porodice, a većina ih se nikada nije vratila na svoje ognjište, ili su zbog ovakvih provokacija bili prisiljeni prodati svoju imovinu i zauvijek napustiti svoj grad.

Ravnogorski četnički pokret marširao je Banjom Lukom na 16. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog sporazuma koji bi trebao biti garant mira na ovim prostorima, a u čije se slovo i duh kune vladajuća struktura u Republici Srpskoj. No, sve dok se ne zabrani djelovanje ekstremnih organizacija u BiH, koje veličaju fašizam, mir je itekako upitan.

(kip.ba)