Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Bajraktar: Turska se nastavlja razvijati

426views

Ministar za urbanizam i okoliš, Erdogan Bajraktar, skrenuo je pažnju na ekonomski rast Turske u posljednjih deset godina.

Bajraktar je u govoru koji je održao u provinciji Nigde rekao da je zbog svog ekonomskog rasta Turska dospjela u centar svjetske pažnje.

Ističući da se dug Turske prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) sa 27 milijardi dolara u 2002. godini smanjio na 2 milijarde, Bajraktar je rekao: “Mi smo sada samoodrživa zemlja. Evropom vlada ekonomska kriza, dok je u Turskoj stabilno stanje. Turska će nastaviti da se razvija.”

Turska u martu povećala izvoz za 12.2 posto

Deficit vanjskotrgovinske razmjene Turske u martu smanjio se za 25,3 posto, dok se izvoz iz zemlje u istom mjesecu povećao za 12,2 posto.

Zavod za statistiku Turske (TUIK) objavio je podatke o vanjskotrgovinskoj razmjeni za mart 2012. godine.

Prema podacima TUIK-a, deficit vanjskotrgovinske razmjene u martu smanjio se za 25,3 posto, sa 9 milijardi 832 miliona dolara na 7 milijardi 346 miliona dolara.

Izvoz iz Turske se povećao za 12,2 posto i dostigao vrijednost od 13 milijardi 251 milion dolara, dok je uvoz u zemlju zabilježio pad od 4,8 posto, na 20 milijardi 597 miliona dolara.

Udio izvoza iz Turske u Evropsku uniju u martu smanjio se na 41,6 posto, dok su najzastupljeniji izvozni proizvodi u istom mjesecu bila motorna vozila.

(TRT)